top of page

Mitä tehdä jos on ujo? Ujouden voittaminen


Alla neljä ohjetta miten päästä yli ujoudesta ja tuoda omaa osaamista näkyväksi.


Usein ujous voi olla esteenä oman osaamisen ja potentiaalin näyttämiselle. Ujous voi estää meitä astumasta esiin, jakamasta ideoitamme ja saavuttamasta tavoitteitamme. Onneksi ujoudesta voi päästä yli ja oppia tuomaan omaa osaamista näkyväksi. Tässä blogiartikkelissa käsittelemme joitakin tehokkaita keinoja voittaa ujous ja löytää rohkeus oman osaamisen esiintuomiseen. Lopussa käytännönläheinen vinkki mistä aloittaa jos haluaa päästä ujoudesta yli!

1.Tunne itsesi

Ensimmäinen askel ujoudesta pääsemiseen on oman itsensä tunteminen. Pohdi, mikä saa sinut tuntemaan olon epävarmaksi tai ujoksi. Tunnista omat vahvuutesi ja osaamisalueesi. Kun tiedät omat vahvuutesi, sinun on helpompi luottaa niihin ja näyttää ne muille. Tuntemalla itsesi paremmin voit myös rakentaa itseluottamusta ja uskoa omaan osaamiseesi. Kirjoita itsellesi ylös missä olen hyvä, missä olen huono, missä haluan kehittyä (vaikka olisin huono vielä tässä) ja mikä on vastenmielistä enkä halua edes yrittää tätä. Listaa selkeästi nämä kategoriat itsellesi ja panosta kategoriaan missä olet hyvä!


2. Haasta itseäsi

Ujouden voittaminen vaatii usein itsensä haastamista ja mukavuusalueen ulkopuolelle astumista. Aloita pienin askelin ja aseta itsellesi tavoitteita, jotka edellyttävät sinua esiintymään tai jakamaan osaamistasi muiden kanssa. Se voi olla esimerkiksi lyhyt puheenvuoro ryhmässä tai nopean ystävällisen kommentin sanominen tuntemattomalle. Jokainen pieni voitettu haaste rakentaa itseluottamustasi ja auttaa sinua astumaan askeleen eteenpäin. (Ensimmäiset kerrat voivat jännittää - anna mennä vaan)


3. Valmistaudu hyvin

Hyvä valmistautuminen on avain menestykseen ja auttaa sinua voittamaan ujouttasi. Tee taustatyötä aiheesta, josta haluat puhua tai osaamisalueestasi, jonka haluat tuoda esiin. Kerää tietoa ja harjoittele, jotta tunnet olevasi varma aiheesta. Valmistautuminen antaa sinulle itseluottamusta ja varmuutta, mikä auttaa pääsemään yli ujoudesta.


4.Harjoittele julkista puhumista

Julkinen puhuminen on monelle ujolle henkilölle pelottavaa. Voit kuitenkin harjoitella ja kehittää taitoasi. Osallistu puhekurssille tai liity paikalliseen Toastmasters-klubiin, jossa voit harjoitella puhumista ja saada palautetta. Harjoittele myös puhumista peilin edessä tai nauhoittamalla itseäsi. Mitä enemmän harjoittelet, sitä luontevammaksi puhuminen muuttuu ajan myötä.


Opi tuomaan oma osaaminen näkyväksi


Mikäli haluat harjoitella julkista puhumista, esillä oloa somessa ja esiintymistä kameran edessä, voit osallistua meidän videotuotannon kurssille, jossa harjoitellaan oman osaamisen sanoittamista ja esilletuomista. Voit käydä kurssin kotoasi käsin eikä sinun ei tarvitse julkaista mitään, mikäli et halua. Lue lisää kurssista: www.MOOCY.fiComments


Commenting has been turned off.
bottom of page